Het werk daar neerleggen waar de deskundigheid zit

Het werk daar neerleggen waar de deskundigheid zit

Eric Schaaphok - projectontwikkelaar Ymere

‘Ik ben een groot voorstander van co-makership. Je legt het werk daar neer waar de deskundigheid zit. Zo hoef je niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden, maar kun je sneller, goedkoper en efficiënter werken.
Samen met Dura Vermeer werken we aan de renovatie van 172 woningen en een aantal bedrijfsruimtes in de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord. Het zijn kleine benedenwoningen en dubbele bovenwoningen. Na lang en goed overleg met de bewoners voeren we een flinke renovatie uit; de dakpannen gaan eraf, er gaan tussenmuren uit, we storten een nieuwe fundering, een geïsoleerde betonvloer, er komt een nieuwe draagconstructie, nieuwe isolatie en binnen wordt alles vernieuwd.’

Efficiënter én goedkoper

‘Voordat we begonnen, hebben we met alle betrokkenen drie dagen op locatie gezeten. We hebben de hele opgave en de aanpak doorgesproken. Dat was uitermate succesvol. We kwamen na drie dagen naar buiten met een compleet plan: zó gaan we het doen, met díe partners, in dát tempo en voor dát budget.

Daarna vormden we een projectteam met twee mensen van Dura Vermeer en drie van Ymere. Twee projectverantwoordelijken en technische mensen. Een klein team dat alles direct kan afkaarten: beleidsmatige, financiële en technische zaken.

Door deze samenwerking huren wij zelf geen deskundigen meer in. We bepalen samen wie en wat we nodig hebben. Dura Vermeer doet de inhoudelijke opdrachtverstrekking naar haar bouwpartners. Dat is voor ons efficiënter én goedkoper.’ 

Kansen en risicobeperking

’Om zo’n samenwerking te laten slagen, is het een voorwaarde dat je als corporatie van te voren goed weet wat je precies opgeleverd wilt krijgen aan het eind van de rit. Heb je dat in beeld, dan worden keuzes makkelijker, risico’s kleiner en kun je de klus met vrij weinig papierwerk klaren.

Om risico’s en problemen van te voren in kaart te brengen, hebben we samen een kansen- en risicolijst opgesteld. Daarbij legden we ook vast voor wie de kosten zijn, indien zich problemen voordoen. Samen monitoren we deze lijst. Het werkt prima: op het moment dat je van te voren de risico’s benoemt, heb je er op het moment dat ze zich voordoen geen discussie meer over. Dat maakt het proces makkelijker.

Dus vraag je me: is de samenwerking een succes? Zeker weten! Sterker nog: we zijn nu plannen aan het maken voor de renovatie van de buurt naast die waar we nu aan werken. We zetten de samenwerking graag voort.’

Contact

Dura Vermeer Groep NV
Rotterdam Airportplein 21
3045 AP Rotterdam
Postbus 11267
3004 EG Rotterdam

Vragen over ketensamenwerking met Dura Vermeer? Bel of mail:

Vragen? Bel of mail:

Henk Minnaard
h.minnaard@duravermeer.nl
06 53 59 98 91

We hebben uw formulier ontvangen!